I-TRENINK.COM | ODBORNÝ ČLÁNEK

Rozbor tréninkových jednotek z týmového soustředění v okolí jezera Lago di Garda – 4. díl

May 5, 2010 | Články

4. díl – Tréninkové jednotky na rozvoj setrvalého stavu (2. část soustředění)

V dnešním díle si názorně ukážeme tréninkové jednotky, které jsme absolvovali ke konci týmového soustředění. Tyto tréninkové jednotky byly opět zaměřeny na rozvoj organismu v intenzitách setrvalého stavu a silové vytrvalosti především jízdou v kopcovitém profilu.

Zdeněk Bartoš – 27. 3. 2010 úseky setrvalého stavu ve stoupání na Monte Zeno

Zdeněk Bartoš – úseky setrvalého stavu ve stoupání na Monte Zeno

Zdeněk Bartoš – úseky setrvalého stavu ve stoupání na Monte Zeno

Popis: Jelikož se jednalo o stále přípravné období, Zdeněk zvolil intervaly o délce trvání 10 minut (narozdíl od 5 minutových v první části soustředění) a tyto intervaly jezdil do kopce. Zdeněk při rozvojových intervalech dosahoval těchto hodnot: 159 tep/min, 360 W, Index únavy od +21 W až po +11 W. Tím, že předešlé tréninky proběhly správně a Zdeněk dobře regeneroval, tak z hlediska wattového výkonu i tepové frekvence dosahoval podobných hodnot jako u tréninku na rozvoj setrvalého stavu v první části soustředění, ale při dvakrát delším intervalu (časově).

Zdeněk Bartoš – 28. 3. 2010 královská horská etapa

Zdeněk Bartoš – královská horská etapa

Zdeněk Bartoš – královská horská etapa

Popis: Z výškového profilu (modrá křivka) je patrné, že Zdeněk absolvoval jedno dlouhé stoupání o délce 1h 25 min (převýšení cca 1000 m), které bylo zhruba v polovině „přerušeno“ 25 minutovým úsekem okolo jezera Lago di Valvestino, a jedno kratší o délce trvání cca 30 minut (převýšení cca 250 m). Všechny tyto stoupání absolvoval Zdeněk v režimu zatížení Základní vytrvalost. Konkrétní hodnoty jsou následující: 1. část 1. stoupání (118 tep/min, 251 W, 29 min), 2. část 1. stoupání (123 tep/min, 254 W, 30 min) a 2. stoupání (125 tep/min, 233 W, 24 min). Tyto čísla představují velmi vysoký fyzický potenciál. Zdeněk už byl v posledním stoupání unavenější (viz předchozí čísla), ale celkový Index únavy byl ještě velmi přijatelných -17 W. Souhrnná čísla tréninkové jednotky: 4h 54min, 175 W, 106 tep/min, 860 Wh, spotřebovaná energie cca 3500 kCal

Zdeněk Bartoš – 30. 3. 2010 poslední tréninková jednotka

Zdeněk Bartoš – poslední tréninková jednotka

Zdeněk Bartoš – poslední tréninková jednotka

Popis: Průběh tréninkové jednotky byl následující. Nejprve jel Zdeněk 2h 40 min po rovině okolo jezera, aby se rozjel, a poté z hlediska přetížení organismu absolvoval 30 min stoupání. Druhou polovinu z první části tréninku (2h 40 min) jel v průměru 220 W a 112 tep/min. 30 min stoupání absolvoval v průměru 310 W a 148 tep/min – jedná se o režim Silové vytrvalosti (tzv. „téčko“). Zbytek tréninku po 30 min stoupání Zdeněk absolvoval opět v režimu ‘základní vytrvalosti’, ale z křivky únavy (v průměru -10 W) lze vypozorovat nastupující únavu. Souhrnná čísla tréninkové jednotky: 5h 6 min, 196 W, 114 tep/min, Index únavy -23 W, fyzikální práce 1002 Wh!, spotřebovaná energie cca 4200 kCal.

Data Tomáše Tichého

Tomáš absolvoval stejné tréninkové jednotky jako Zdeněk Bartoš s jedním rozdílem … viz následující obrázek:

Tomáš Tichý (27. 3. 2010) - 15 min úseky silové vytrvalosti

Tomáš Tichý (27. 3. 2010) – 15 min úseky silové vytrvalosti

Popis: Tomáš jezdil také ve stoupání na Monte Zeno jako Zdeněk, ale na rozdíl od Zdeňka, který absolvoval úseky setrvalého stavu, absolvoval 15 min úseky Silové vytrvalosti (tzv. „téčka“). Toto rozhodnutí bylo dáno tím, že Tomáš netočil na soustředění dobrá čísla na nižších tepech, částečně to bylo dáno i již zmíněným problémem s aklimatizací. Čísla při rozvojových intervalech byla následující: 278 W, 148 tep/min, délka intervalů 15 – 16 minut.

Zbylé tréninkové jednotky Tomáš absolvoval společně se Zdeňkem. To znamená, jak královskou horskou etapu, Zdeněk musel vždy na kopci chvíli počkat, tak i poslední den okolo jezera plus silový interval do kopce.

Zdeněk Bartoš
Autor článku Zdeněk Bartoš

Budeme rádi, když se rozhodnete pro registraci k automatickému odběru nových příspěvků

Budeme rádi, když se rozhodnete pro registraci k automatickému odběru nových příspěvků

Jakmile v budoucnu bude uveřejněn nový příspěvek / článek, bude Vám automaticky zaslán na Vámi zaregistrovanou e-mailovou adresu.

Právě Vám byl odeslán e-mail pro dokončení procesu registrace ... děkujeme.

Pin It on Pinterest

Share This