I-TRENINK.COM | ODBORNÝ ČLÁNEK

2. místo Rosti Krotkého na Specialized Sudety Tour 2011 (popis závodu + analýza závodní telemetrie)

Jun 21, 2011 | Články

Hodnocení Rosti Krotkého – Podruhé druhý na Sudetech

Profesionální cyklista Rostislav Krotký (AC Sparta Praha Cycling / Vysočina Cycling Team)Sudety jsem jel poprvé minulý rok. Svým profilem se podobají klasickým jednorázovkám. Nejsou tu dlouhé kopce, ale zato je jich tu mnoho a to dost prudkých. S mými 76 kg nemám žádnou vrchařskou postavu, ale všechny kopce se dají vyjet víceméně silovým způsobem a svou délkou většinou nepřesahují 5 minut. To mi docela vyhovuje. Bydlím na Vysočině a podobné terény jsou tu také. Vyjímkou jsou snad poslední dva kopce, které už jsou trochu delší. Do letošního závodu jsem šel přímo z etapáku Okolo Slovenska. Celkový výsledek v etapáku jsem pohřbil hned v úvodní etapě 120km dlouhým únikem, který nakonec nevyšel a tak jsem již v průběhu uvažoval o startu na Sudetech.

V závěru etapáku jsem se začal opět rozjíždět a 5. místo v sedmé etapě mi dodalo motivaci přidat si ještě “9.etapu”, Sudety. Průběh závodu mi docela vyhovoval, ze začátku se jelo relativně v pohodě a balík se držel dlouho pohromadě. Vepředu byla odjetá skupina, která nikoho nevzrušovala a tak se ani přes kopce nijak zvlášť nezávodilo. Měl jsem prostor se v klidu rozjet. V průběhu jsem sledoval soupeře, jak kdo na tom je a s kým by se eventuálně dalo odjet. Konkurence byla letos větší a hlavně výkonnost bikerů jsem neznal. Když se po půlce závodu zorganizovalo sjíždění odjeté skupiny, bylo mi jasné, že spolupráce nebude existovat pouze v rámci týmu Kolokrám, ale i mezi týmem BMC a bikery. Tempařsky nejsilnější mi připadal Tomáš Vokrouhlík.

Po horské prémii na Odolově se balík výrazně zredukoval a začalo se nastupovat. Měl jsem vytipovaného právě Tomáše jako nejvhodnějšího partnera do rozhodujícího úniku. Počkal jsem si na vhodný okamžik, kdy ostatní na chvíli svěsili nohy a kdy Tomáš byl kousek poodjetý. Nastoupil jsem si, dojel Tomáše a rozhodující únik byl na světě. Hned napoprvé mi to vyšlo. Pomalu jsme se začali vzdalovat ostatním. Musím říct, že v té chvíli jsme si oba mysleli, že se před námi ještě pohybuje zbytek odjeté skupiny. Na vrcholu Chvalečských serpentin jsme ale zjistili, že už před námi nikdo není a jedeme o vítězství. Právě v těchto serpentinách se ale ukázalo, že Tomáš je na tom velice dobře a že to bude těžký soupeř do závěru. Kopec jsem vyjel průměrným výkonem 418W a nejel se mi nijak zvlášť dobře. Protože jsem Tomáše viděl v průběhu závodu několikrát tahat na špici balíku do kopců, doufal jsem, že ho to nějak do závěru poznamená, ale nestalo se tak.

Po vzorné spolupráci jsme do posledního kopce najeli s dostatečným náskokem na soupeře. Tomáš to na mě zkusil hned v úvodní části kopce. Nechal jsem si ho kousek poodjet, jel si své tempo a čekal, jestli mu třeba nedojde. Nestalo se tak, úvod nepřepálil a naopak mi v závěru ještě kousek odskočil. Byl ten den prostě lepší. I přesto, že jsem nevyhrál, byl jsem s výsledkem “9. etapy” spokojen. Pro zajímavost přikládám i výstup z Garminu v Inza Performance Cycling Software. Chtěl bych pochválit pořadatele nejen za výbornou organizaci, ale i snahu podpořit nejlepší závodníky pěknými cenami, což se u maratónů moc nevidí. Ono se letošní Sudety svým průběhem stejně víc blížily klasickému závodu než maratónu.

Rostislav Krotký
Rosťa Krotký, AC Sparta Praha Professional Cycling Team

Záznam grafu - Rosťa Krotký - Specialized Sudety Tour 2011

Záznam grafu – Rosťa Krotký – Specialized Sudety Tour 2011

Komentář Tomáše Tichého, autor Inza Performance Cycling Software

Z mnoha parametrů, které lze vyčíst z Rosťovy telemetrie během závodu, jsou pro mě osobně nejdůležitější následující. Pro absolvování závodu musel odpracovat 1kWh fyzikální práce, která cca odpovídá v průměru jedné etapě na Tour de France. Troufnu si říci, že většina závodníků musela odpracovat daleko více, aby se dostala do cíle, protože nedokáží jet tak efektivně jako Rosťa. Ten dokázal jet 1h20min bez šlapání a zde ušetřil energii na rozhodující úspěšný nástup v závěru závodu. Dalším neméně důležitým faktorem pro výborné umístění v závodu byla zcela dostačují kapacita svalového a energetického systému. U méně trénovaných závodníků s nižší kapacitou dochází v průběhu závodu k poklesu tepové frekvence a wattového výkonu. U Rosti v celém průběhu závodu docházelo k tomu, že jedna křivka „následovala“ tu druhou. To lze vyčíst i z analýzy únavy, kde Rosťa dosáhl pouze celkového Indexu únavy na úrovni -23W. Kdyby tomu tak nebylo, nedokázal by jet poslední dvě rozhodující stoupání na Chvaleč a do cíle na hodnotách, které odpovídají vynaloženému subjektivnímu úsilí. Konkrétně se jedná o průměrných 175tep/min a 400W na Chvaleč a 172tep/min a 390W na Bišík. Dále můžeme vypozorovat z grafu záznamu vynikající stav kardiovaskulárního systému. Téměř po každém stoupání následoval okamžitý prudký pokles tepové frekvence!

Tomáš Tichý
Tomáš Tichý, i-trenink.com

Budeme rádi, když se rozhodnete pro registraci k automatickému odběru nových příspěvků

Budeme rádi, když se rozhodnete pro registraci k automatickému odběru nových příspěvků

Jakmile v budoucnu bude uveřejněn nový příspěvek / článek, bude Vám automaticky zaslán na Vámi zaregistrovanou e-mailovou adresu.

Právě Vám byl odeslán e-mail pro dokončení procesu registrace ... děkujeme.

Pin It on Pinterest

Share This