I-TRENINK.COM | ODBORNÝ ČLÁNEK

Zahajte přípravu na sezonu 2010 už nyní a zbytečně neztrácejte čas, rádi Vám pomůžeme

Oct 29, 2009 | Články

Zahajte přípravu na sezonu 2010 už nyní a zbytečně neztrácejte čas, rádi Vám pomůžeme. Čím méně budete otálet, tím více času získáte na vybudování silných základů, ze kterých budete těžit po celou závodní sezonu. Den se zkracuje, počasí nabádá spíše k lenošení, ale my víme, že za úsilí věnované tréninku budete odměněni dobrými výsledky v závodní sezoně.

Pro ty, kteří se rozhodli začít přípravu už nyní, přinášíme několik důležitých rad, jak začít trénovat a na co si dát pozor.

Cílem tohoto období je zapracovat organismus do tréninkového zatížení a adaptace těla na pravidelný tréninkový rytmus a začít budovat základy, na kterých budete dále stavět. Pamatujte, čím budou kvalitnější základy, tím bude stabilnější vaše výkonnost.

Tréninková náplň by tedy měla být poměrně pestrá a zaměřená na všeobecnou přípravu jako je plavání, kondiční posilování, běh či pěší turistika, pro pokročilé i kolo, ale není nutné. Moc nedoporučuji kolektivní sporty, při kterých zpravidla radikálně stoupá intenzita zatížení, což není v tomto období vhodné. V tomto období je důležité připravit pohybový aparát a svalstvo na zátěž a začít budovat základní vytrvalost. Z důvodu, že většina z Vás má po odpočinkovém období ochablé svalstvo, rád v první fázi předepisuji dvoufázový trénink, který má výhodu v tom, že méně zatíží pohybový aparát. Pro svaly je vždy příjemnější začít s častěji se opakujícími menšími dávkami, než přetížit organismus jednou větší zátěží. Věřte, je to dobrý způsob, jak předejít v lepším případě namoženým svalům, v tom horším případě možným zraněním. Asi každý už někdy zkusil, jak se po odpočinku namotivovaný na novou sezonu vrhl do tréninku tak horlivě, že krátce po zahájení ho začaly bolet svaly, klouby a musel trénink přerušit. Takovému stavu se budeme snažit předejít.

Zde je jen malá ukázka, jak probíhá trénink v přípravné fázi:

ikonka šipky  Pondělí – volno, regenerace, sauna, masáž, strečink

ikonka šipky  Úterý – ráno popřípadě dopoledne kondiční posilování, odpoledne nebo večer lehký běh

ikonka šipky  Středa – ráno nebo dopoledne plavání – doporučuji spíše plavecký styl prsa z důvodu pravidelného dýchání, odpoledne nebo večer lehký běh

ikonka šipky  Čtvrtek – volno, regenerace, sauna, pára

ikonka šipky  Pátek – ráno nebo dopoledne kondiční posilování, odpoledne nebo večer běh

ikonka šipky  Sobota – pěší turistika, u pokročilých cyklistický trénink

ikonka šipky  Neděle – pěší turistika, u pokročilých cyklistický trénink

Poznámka: Výhoda pěší turistiky je taková, že můžete s sebou vzít přítelkyni, manželku či děti a věnovat jim čas, který nemáte v závodní sezoně, určitě to ocení.

To je jen malá ukázka, jak zahajuje přípravu Zdeněk Bartoš, Tomáš Tichý a jeho svěřenci.

Zdeněk Bartoš
Autor článku Zdeněk Bartoš

Budeme rádi, když se rozhodnete pro registraci k automatickému odběru nových příspěvků

Budeme rádi, když se rozhodnete pro registraci k automatickému odběru nových příspěvků

Jakmile v budoucnu bude uveřejněn nový příspěvek / článek, bude Vám automaticky zaslán na Vámi zaregistrovanou e-mailovou adresu.

Právě Vám byl odeslán e-mail pro dokončení procesu registrace ... děkujeme.

Pin It on Pinterest

Share This